Moțiunea este realitate: Ciolacu, Cioloș și Gerea (ALDE)

Stefan Alexiu

Cioloș optează pentru alegeri anticipate. Co-președintele USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, însă pentru asta are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament.

„Mulţi, inclusiv de la PSD, înţeleg că au jucat un loz necâştigător, mai ales acum, că şi-au văzut liderul în spatele gratiilor, după ce s-a luptat cu justiţia din România de trei ani de zile. Şi cred că sunt suficient de mulţi oameni lucizi acolo, raţionali care să înţeleagă că rămân şi merg spre o fundătură, dacă continuă să susţină PSD. Deci, în această logică, în mod normal, ar trebui să fie o majoritate care să trimită acasă Guvernul Dăncilă, pentru că România nu are de câştigat prin rămânerea acestui guvern la Putere. Deci, prima etapă – acest Guvern trebuie dat jos, trebuie să plece şi apoi trebuie constituită o nouă majoritate, care să susţină un nou guvern sau să avem cel puţin un guvern interimar, care să fie cel puţin de bine controlat constituţional, în aşa fel să fim siguri că nu mai aduc pagube României şi românilor prin decizii aşa cum au dovedit până acum”, a afirmat liderul PLUS.

Cioloş vede Opoziţia împărţită în două: una unită împotriva PSD, dar şi una care oferă o alternativă politică.

„Una e să te uneşti împotriva PSD, şi alta e să te uneşti ca să construieşti ceva în România. USR-PLUS propune şi o alternativă politică de a conduce România, nu e doar împotriva PSD. Şi tocmai de aceea, această alternativă trebuie legitimată prin vot. De aceea, noi am cerut alegeri anticipate. Dar, dacă există un minim de bun simţ şi de interes pentru România, partidele care acum sunt în Opoziţie faţă de PSD – şi vreau să subliniez lucrul acesta – chiar dacă sunt forţe politice eterogene, pentru că e o diferenţă între USR-PLUS şi PNL, pe de o parte, şi Pro România şi UDMR, pe de altă parte, care au cochetat cu PSD-ul mai mult sau mai puţin articulat, până acum, la Pro România sunt fugari de la PSD, în mare parte, deci e o Opoziţie acum faţă de PSD şi faţă de acest Guvern, dar nu e o Opoziţie care să fie capabilă acum să construiască un proiect politic articulat, prin care să guverneze România şi să stabilizeze situaţia din România”, a susţinut Cioloş.

Citeste si...  Carmen Dan neinteresată de Schengen, deși declară presei contrarul

El a avansat ideea unei perioade de tranziţie pentru găsirea unei soluţii minimale ca „lucrurile rele” care s-au întâmplat în România până acum – ‘dezarticularea justiţiei’, ‘alungarea investitorilor’ – să fie stopate.

Citește și Orban: opoziția va depune moțiunea de cenzură în cel mai scurt timp. Ciolacu crede că nu trece

„Plătim cu toţii în fiecare zi rezultatele acestei catastrofe de guvern. Deci, să avem această perioadă de tranziţie şi să fim în măsură să organizăm alegeri parlamentare cât mai repede, ca să avem forţe politice legitimate în Parlament şi care să poată să pună în practică un program de guvernare, şi nu doar de salvare a României şi de menţinere pe linia de plutire”, a mai afirmat fostul premier.

Dacian Cioloş a amintit că a fost în fruntea unui guvern care a fost instalat după o perioadă de instabilitate politică, dar care n-a avut susţinere în Parlament.

Ciolacu spune că membrii PSD votează după cum consideră

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că fiecare parlamentar PSD va decide dacă participă la votul asupra moţiunii de cenzură depusă de opoziţie, menţionând că nu este vreo problemă de neîncredere.

„În acest moment, repet ca şi ieri, matematic, PSD plus ALDE au suficiente voturi ca moţiunea să nu treacă. Strategia noastră este să respingem această moţiune.(…) Nu am luat această decizie (ca parlamentarii PSD să stea în bănci şi să nu voteze – n.r.). Fiecare coleg va face cum consideră. Obligaţia puterii este întotdeauna de a asigura cvorumul. Vom asigura cvorumul şi colegii care doresc să participe, participă, care vor vota, care nu vor vota”, a precizat Ciolacu, întrebat de ce parlamentarii PSD nu participă la votul moţiunii de cenzură.

Citeste si...  Codrin dă raportul: Liviu e bolnăvior, deci nu se poate prezenta la ICCJ

El a spus că „nu a fost o decizie de a vota sau de a nu vota”.

„Decizia importantă a fost de a asigura cvorumul. Aceasta este treaba puterii, să asigure cvorumul. Dacă ne gândim să asigurăm cvorumul, înseamnă că moţiunea nu trece. Dacă asigurau ei cvorumul, nici nu mai trebuia să mai venim. Ce vor face colegii, este la latitudinea dânşilor, nu este o problemă că nu avem încredere în cineva, chiar a fost o discuţie foarte deschisă la grup”, a adăugat Ciolacu.

Perdanții de la ALDE nu cred în Moțiune

Deputatul ALDE Andrei Gerea susţine că preşedintele Klaus Iohannis ştie că Moțiunea este „sortită eşecului” şi a afirmat că şeful statului, „prin toate poziţiile sale, încearcă să dea o mână de ajutor PNL, în speranţa că moţiunea va trece, astfel încât să-şi numească din nou ‘Guvernul meu’ pentru a-şi creşte şansele să câştige un nou mandat de preşedinte”.

„Cu toată agitaţia sa, preşedintele ştie că moţiunea de cenzură este sortită eşecului. Astăzi preşedintele Klaus Iohannis ne-a arătat încă o dată că a rămas în campania electorală. O dovadă în acest sens este discursul său de astăzi din cadrul şedinţei plenare a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care ilustrează foarte bine dictonul că ‘scopul scuză mijloacele’. Pentru a-şi atinge scopul său politic, preşedintele nu ezită să îşi critice propria ţară, spunând investitorilor cât de neprielnică este pentru investiţii, cât de rea este ţara sa, neţinând cont de realităţi. Eu consider ca în astfel de întâlniri un preşedinte care ţine la ţara sa ar trebui să abandoneze interesele electorale şi să facă lobby ţării sale”, a scris Gerea miercuri pe pagina sa de Facebook.

Citește și Primul SUV Kia de clasă mică va fi prezentat în această vară


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *