Navalnîi le cere rușilor din toată lumea să protesteze față de război

1
Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi

Opozantul Aleksei Navalnîi, aflat în detenție, a făcut un apel la ruși să organizeze proteste masive față de războiul declanșat de președintele Vladimir Putin, chiar dacă există riscul ca oamenii să fie arestați.

 

„Rusia vrea să fie o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum, ar măcar să nu devenim o națiune de oameni tăcuți și speriați, de lași care se prefac că nu observă războiul agresiv împotriva Ucrainei declanșat de țarul nostru, evident nebun”, spune Navalnîi.

Vezi și Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a fost ”destul de probabil” otravit

„Nu pot, nu vreau și nu voi rămâne tăcut privind cum prostiile pseudo-istorice despre evenimentele de acum 100 de ani au devenit o scuză pentru ca rușii să ucidă ucraineni, iar ucrainenii să ucidă ruși în timp ce se apără. Suntem în al treilea deceniu al secolului XXI și ne uităm la știri despre oameni care ard în tancuri și case bombardate. Ne uităm la televizoarele noastre și vedem amenințări reale de declanșare a unui război nuclear.

Fac apel la toată lumea să iasă în stradă și să lupte pentru pace. Putin nu este Rusia. Și, dacă există ceva în Rusia, în acest moment, de care puteți fi cel mai mândri, sunt acele 6824 de persoane care au fost reținute pentru că – fără nicio chemare – au ieșit în stradă cu pancarte pe care scria „Nu războiului”, a mai scris opozantul.

Navalnîi le-a cerut rușilor din toată lumea să protesteze față de război.

„Nu mai putem aștepta. Oriunde v-ați afla, în Rusia, Belarus sau în cealaltă parte a planetei, mergeți în piața principală a orașului în fiecare zi lucrătoare și la ora 14.00 în weekenduri și sărbători. Dacă vă aflați în străinătate, veniți la ambasada Rusiei. Dacă puteți organiza o demonstrație, puteți să o faceți în weekend.

Poate că doar câțiva oameni vor ieși în stradă în prima zi. Iar în a doua, chiar mai puțini. Dar trebuie, strângând din dinți și depășind frica, să ieșim și să cerem încetarea războiului. Fiecare persoană arestată trebuie să fie înlocuită cu doi noi veniți. Dacă pentru a opri războiul trebuie să umplem cu noi înșine închisorile și dubele, vom umple închisorile și dubele cu noi înșine”, mai spune opozantul.

„Totul are un preț, iar acum, în primăvara anului 2022, trebuie să plătim acest preț. Nu există nimeni care să o facă pentru noi. Să nu fim doar „împotriva războiului”. Haideți să luptăm împotriva războiului”, încheie Navalnîi.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele