
Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate, transmite Reuters.
”Împreună cu Danemarca şi Islanda, Norvegia este pregătită să îşi ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare dacă ar fi victimele agresiunii pe teritoriul lor înainte de a obţine statutul de membru al NATO”, a afirmat premierul norvegian Jonas Gahr Store.
Anterior, premierul suedez Magdalena Andersson a anunţat că Suedia va solicita aderarea la NATO.
Vezi și Cum a făcut Rusia să convingă Finlanda și Suedia să-și recântărească eventuala lor aderare la NATO
”Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei”, a declarat luni Andersson într-o conferinţă de presă alături de Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziţie suedez, Moderaţii.
Suedia şi Finlanda şi-au anunţat deja dorinţa de a-şi depune candidaturile simultan.
Cardul de masa Up Dejun vine cu 0 costuri de emitere si te ajuta sa reduci cheltuielile companiei cu pana la 37%. Ofera beneficiul extrasalarial cel mai apreciat de angajati si sustine motivarea echipei tale! Cere o oferta AICI!
Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin anunţaseră, la rândul lor, că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”.
Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări vecine sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.
NATO are în prezent 30 de state membre, printre care Norvegia, Danemarca şi Islanda.
Turcii vorbesc despre ”teroriștii” kurzi PKK susținuți de Suedia
Ministrul de externe al Turciei a declarat că Suedia și Finlanda trebuie să înceteze să susțină teroriștii în țările lor, să ofere garanții clare de securitate și să ridice interdicțiile de export pentru Turcia, în contextul în care țările nordice vor aderarea la NATO.
Mevlut Cavusoglu, vorbind cu reporterii turci după o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Berlin, a spus că Turcia nu amenință pe nimeni și nu caută avantaje, ci vorbește în special despre sprijinul Suediei pentru gruparea militantă kurdă PKK, potrivit Reuters.
Ankara consideră PKK o organizație teroristă.
Finlanda a confirmat duminică că va solicita aderarea la NATO, iar Suedia este de așteptat să-i urmeze exemplul, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, preocupările Turciei pot reprezenta un obstacol, pentru că orice decizie privind extinderea NATO necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de state membre.
[…] Norvegia, Danemarca şi Islanda ar apăra Finlanda și Suedia de agresiunea rusă. Turcii vorbesc de… […]