Noua șefă a Curții Supreme este suspectă de plagiat

0

Noua șefă a CSM, Corina Corbu, apropiată puterii PSD-ALDE, este suspectată de plagiat la teza sa de Doctorat. Aflăm dintr-o investigație a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI).

Pe Corbu o știm recent cu ocazia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a respins recursul Inspecţiei Judiciare şi a decis că fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi nu a săvârşit abatere disciplinară.

Corbu este judecătoarea care a facut opinie separată, în sensul admiterii acţiunii disciplinare.

Citește cum a votat doamna Corbu la recursul SJ: Kovesi câștigă la ICCJ: Fosta şefă DNA nu a săvârşit o abatere disciplinară

Doamna judecător pare că este un plagiator, iar în atenția reflectoarelor este lucrarea susținută în 2010, la Facultatea de Drept a Universității București, îndrumător fiind profesorul universitar Corneliu Bîrsan, fost judecător al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

CRJI arată că lucrarea conține zeci de fragmente preluate fără sursă și citări incorecte.

”Victima” numărul 1 a lui Corbu la capitolul furt intelectual este Ana Cristina Lăbuș, un alt magistrat. Cu doi înainte de momentul la care Corbu a devenit doctor în Drept, Lăbuș publicase un articol în Revista ”Drepturile Omului” – ”Cererea individuală în sistemul Convenției europene a drepturilor omului. Titulari, calitatea de victimă, condiții de admisibilitate”, nr. 2/2008, p. 14-23. Paginile 25-62 ale cărții lui Corbu s-au inspirat copios și neetic din acest articol: au fost preluate fragmente integral, deseori cu tot cu note de subsol, iar altele au fost reformulate, mai mult sau mai puțin, arată investigația CRJI.

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a declarat pentru CRJI că teza va fi analizată de Comisia de Etică.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele