UPDATE! Opoziția din Belarus a distrus un avion rusesc la sol, lângă Minsk – VIDEO

0
belarus aeroport
Aeroport Belarus
- Reclama -

Acesta este momentul în care organizația de partizani BYPOL, formată din foști ofițeri de securitate bieloruși, a postat pe rețelele sociale imagini filmate cu o dronă care intră în zona aeroportului militar din Minsk și aterizează pe radarul unui avion de spionaj rusesc A-50.

La sfârșitul lunii trecute, opoziția din Belarus a anunțat o operațiune de sabotaj, în urma căreia un avion de supraveghere și comandă A-50, care valorează peste 300 de milioane de euro, ar fi fost avariat într-un atac cu drone. Imaginile au fost preluate și verificate de site-ul de investigații Bellingcat, care afirmă că avionul care apare în filmare este în aceeași poziție cu avionul surprins din satelit cu câteva zile înainte.

Știre inițială – 27 feb. 2023 la 12:29

Spre deosebire de dictatorul Belarusului, Alexandr Lukașenko, opoziția din statul ex-sovietic, susține Ucraina în războiul anti-Putin, anti-Rusia. Astfel, opoziţia în exil din Belarus susţine că a distrus un avion rusesc. Mai exact, acesta a fost incendiat pe un aerodrom de lângă Minsk în ceea ce a numesc „cea mai de succes operaţiune de sabotaj”, de la începutul conflictului din Ucraina, relatează AFP.

 

- Reclama -

”Partizanii au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc pe aerodromul Maciulischi, lângă Minsk”, a indicat pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai liderului opoziției din Belarus, Svetlana. Tihanovskaia.

”Doi belaruşi au efectuat operaţiunea” folosind drone. „Au părăsit deja ţara şi sunt în siguranţă”.

Vezi și Scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureată Nobel pentru Literatură în 2015, ultimul lider al opoziției din Belarus în libertate

El nu a precizat ce tip de aeronavă a fost vizată, dar a precizat că ar avea un cost de 330 de milioane de euro. Potrivit presei apropiate opoziţiei, este vorba despre un avion de supraveghere şi comandă A-50.

„Sunt mândră de toţi belaruşii care continuă să reziste ocupaţiei hibride ruseşti a Belarusului şi să lupte pentru libertatea Ucrainei”, a declarat Svetlana Tihanovskaia pe Twitter.

Potrivit AFP, aceste afirmaţii au fost imposibil de verificat din surse independente şi armata rusă nu a reacţionat imediat.

Belarus, singurul aliat european al Moscovei împotriva Kievului, nu participă direct la ofensiva rusă din Ucraina, dar şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru atacul iniţial în urmă cu un an. Moscova foloseşte, de asemenea, aerodromurile din Belarus pentru a lovi Ucraina, potrivit Kievului.

Rusia şi Belarus şi-au intensificat exerciţiile militare în ultimele luni, Ucraina spunând că se teme că Minskul va intra în conflict.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele