Studiul: Terapie anti-îmbătrânire inovatoare dezvoltată pe șoareci

Crăciunoiu Larisa

 Tratamentul, efectuat pe șoareci de laborator, dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Salk din California, a făcut posibilă eliminarea semnelor de îmbătrânire prin reprogramarea celulelor. „Suntem încântați să putem folosi această abordare pentru a încetini îmbătrânirea la animale: tehnica este sigură și eficientă la șoareci”, au spus cercetătorii.

 

Acesta este rezultatul obţinut în urma unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Institutul Salk din California, în colaborare cu compania Genentech a grupului Roche.

Lucrarea de cercetare, ale cărei rezultate au fost publicate în revista științifică „Nature Aging ”, a fost efectuată pe șoareci de vârstă mijlocie cărora le-a fost administrat timp de câteva luni un cocktail de 4 molecule, deja cunoscute pentru proprietățile sale regenerative. Tratamentul a avut ca efect întinerirea șoarecilor, fără a provoca tumori sau alte probleme de sănătate.

Studiul în detaliu

Echipa de cercetare a testat eficacitatea și siguranța utilizării prelungite a unui „cocktail compus din moleculele Oct4, Sox2, Klf4 și cMyc”, cunoscut sub numele de „factori Yamanaka”, pe șoareci capabili să reprogrameze epigenetica celulelor, adică modificările chimice care acoperă ADN-ul prin reglarea expresiei acestuia, a explicat Belmonte.

Cocktailul de molecule a fost administrat la șoareci sănătoși în vârstă de 15 luni și până la vârsta de 22 de luni (echivalentul unei terapii luate de la 50 la 70 de ani la om), la rozătoare de la 12 luni până la 22 de luni (de la 35 la 70 de luni ani la om) și un grup de șoareci de 25 de luni (egal cu 80 de ani la om) până la 26 de luni.

Citeste si...  Peste o sută de artişti din ţară la festivalul ASTRA Multicultural

Fără efecte adverse asupra sănătății

„La sfârșitul tratamentului, după cum a reieșit din investigații, nicio rozătoare nu prezenta celule sanguine alterate, anomalii neurologice sau tumori. În studiu, s-a putut înțelege, atunci, că șoarecii tratați timp de șapte sau zece luni s-au îmbunătățit atât în ​​ceea ce privește epigenetica celulelor pielii, cât și rinichi, ambele având în vedere moleculele „spion” ale metabolismului prezente în sânge. Efecte pozitive care, dimpotrivă, nu au fost detectate la șoarecii în vârstă tratați doar o lună.

traducere: C.L

citește șiFosila primului lup din Europa a fost găsită la Roma


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *