Parlamentul European a votat pentru renunţarea la ora de vară începand cu 2021

0

Parlamentul european a votat in favoarea propunerii privind renuntarea la schimbarea orei de vara din 2021, astfel ca acesta ar putea fi ultimul an cu o schimbare sezoniera a orei in UE.

Tarile europene care decid sa mentina permanent ora de vara vor efectua ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie a anului 2021. Cele care prefera sa ramana la ora standard (ora de iarna) isi vor putea schimba ora pentru ultima data in ultima duminica din octombrie 2021, se arata intr-un comunicat de presa al PE.

Acestea sunt principalele prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputati cu 410 voturi pentru, 192 impotriva si 51 de abtineri.

Parlamentul european sustine astfel propunerea Comisiei de renuntare la schimbarea sezoniera a orei, dar cu intrare in vigoare din 2021, in loc de 2019, cum ceruse executivul european.

Eurodeputatii doresc de asemenea ca statele membre sa se coordoneze in asa fel incat sa nu existe impact negativ asupra pietei unice ca urmare a deciziilor de aplicare a orei de vara sau de iarna pe teritoriul UE, se mai arata in comunicatul de presa.

Daca va observa ca deciziile privind ora pot afecta in mod semnificativ sau permanent functionarea in bune conditii a pietei unice, Comisia va putea introduce o propunere de amanare a intrarii in vigoare a directivei cu maxim 12 luni.

Textul adoptat reprezinta pozitia Parlamentului pentru negocierile cu ministrii UE in vederea adoptarii formei finale a normelor propuse.

Initiativa a aparut in februarie 2018, cand Parlamentul a cerut Comisiei sa evalueze directiva privind schimbarea sezoniera a orei si sa faca propuneri de modificare a acesteia daca este cazul.

In urma acestei evaluari, care a strans 4,6 milioane de raspunsuri, dintre care 84% s-au pronuntat in favoarea renuntarii la schimbarile orare, Comisia a facut propunerea care trebuie acum aprobata de Parlament si Consiliu.

In 1980 a existat o prima intelegere de coordonare a schimbarii orei pe teritoriul UE, in vederea asigurarii unei abordari armonizate pe piata unica.

In prezent, directiva privind dispozitiile referitoare la orarul de vara prevede ca statele membre ale UE sa treaca la ora de vara in ultima duminica din martie si inapoi la ora standard in ultima duminica din octombrie.

SURSA: ZIARE.COM

Citeşte şi Trecerea la ora de vară și posibilele efecte asupra sănătății noastre

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele