La Paris a avut loc în urmă cu câteva zile „Paris Grain Day”, un eveniment la care au participat 150 de jucători importanți pe piața cerealelor din 15 țări – intermediari, traderi, oameni din industrie. Aceștia și-au exprimat optimismul cu privire la evoluția pieței cerealelor în acest an, care s-a văzut în nota de 3,56 pe o scară de la 1 la 5 (de la foarte jos la foarte sus) dată unui nou indicator prezentat de Agritel în data de 31 ianuarie 2017.
Context dificil de piață
Jucătorii prezenți la «Paris Grain Day» sunt conștienți de dificultățile cu care se confruntă producătorii de cereale.
„Potențialul de creștere este limitat. Piețele sunt dificile, însă cererea rămâne constantă. Este greu să întrevezi o direcție clară pe termen scurt”, a declarat Sébastien Poncelet, director Agritel, potrivit France Agricole.
Trebuie menționat însă că fondurile de investiții ar putea avea un impact pozitiv asupra pieței cerealelor pe termen lung.
Citește și: Palmierul de cocos – de la industria farmaceutică, la construcții, mobilier și horticultură
„Ele își fac planuri pe termen lung și nu doar pentru o campanie. Aceste fonduri se așteaptă la o scădere a suprafețelor cultivate cu grâu și porumb în Europa și SUA și se poziționează în poziția de cumpărător”, mai spune Poncelet.
Mai mult, și contextul macroeconomic mondial este văzut „mai degrabă favorabil”. Analistul reamintește că „economia americană merge bine, iar țările emergente se redresează. Este cazul Indiei cu o creștere de 7,5%, a Chinei, aflată în perioada alegerilor, dar și a Braziliei, o piață în curs de revenire”.
Pentru oleaginoase, premise favorabile
Potrivit estimărilor analiștilor, oleaginoasele vor avea o evoluție bună în acest an. Pe de o parte, uleiul de palmier este puternic susținut de cererea tot mai mare de biodisel în Iondonezia, iar pe de alta, solicitări mai mari sunt și pentru șroturile de soia din partea Chinei.
„Astăzi Europa este deficitară la rapiță, ceea ce va avea influențe pozitive asupra prețului”, spune Sébastien Poncelet. Sunt însă și o serie de elemente nesigure care ar putea influența evoluția pe piață – incertitudinea reglementărilor privind biocarburanții, influența tot mai mare a țărilor de la Marea Neagră, impactul negativ al prezenței ucrainiene, ruse și braziliene asupra prețurilor mondiale.
Rapița, vedetă și la intern
Rapița ar putea fi una dintre cele mai profitabile culturi și pentru agricultorii români în acest an, după cum a declarat recent Jean Ionescu, Unit Manager DuPont Pioneer în România și Republica Moldova. Mai rămâne doar să și iasă bine din iarnă pentru că ar putea să apară ceva probleme în Vestul țării, Transilvania și Moldova, unde nu este zăpadă.
„Rapița va fi cultura regină în acest an, fără exagerare, se semnează în sudul României pe 1.650-1.700 lei pe tonă, aceasta înseamnă că la o producție de 2,6 tone/ha se vor obține circa 5.000 lei. Dacă se adaugă și subvenția, rapița va fi regina, pentru că va putea fi depășită cu greu de altceva”, a declarat Ionescu.
Sursă foto: www.botanistii.ro