UPDATE: Posibilă Revoluție în România: Șeful SRI va preda dosarele fostei securități către CNSAS

0
eduard hellvig, sri
eduard hellvig, sri

Peste 600 de dosare din fondul penal al arhivei fostei Securităţi au fost preluate de la SRI, a anunţat marţi un comunicat al Colegiului CNSAS.

„În cadrul procesului de predare a arhivei fostei Securităţi, s-au preluat de la Serviciul Român de Informaţii următoarele materiale arhivistice: fond Penal – 623 dosare; fişe de cartotecă ale dosarelor întocmite de fostul Inspectorat Judeţean de Securitate Buzău – 14.350 bucăţi; microfilme pentru Fondul Informativ Bucureşti – 12.716 role; microfilme de conexare pentru Fondul Reţea din toate judeţele – 828 role; fişe de evidenţă pentru rolele de conexare de la Fondul Informativ din toate judeţele – 233.781 bucăţi; fişe de evidenţă pentru rolele de conexare de la Fondul Reţea din toate judeţele – 28.092 bucăţi”, a precizat CNSAS.

Potrivit sursei citate, procesul de preluare documentară este în curs desfăşurare.

Serviciul Român de Informaţii urmează să predea, până la 1 noiembrie, sute de mii de dosare şi microfilme de arhivă către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

„În coordonare cu CNSAS şi după un calendar stabilit de comun acord, SRI va continua să predea arhiva fostei securităţi către Consiliu. Calendarul prevede că, până la 1 noiembrie, să predăm sute de mii de dosare şi microfilme către CNSAS”, a declarat Marincea, marţi, pentru AGERPRES.

Într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al SRI anunţă că în următoarele zile vor fi predate CNSAS 1.060 de dosare, 21 de mape, 14.290 de fişe, 6.644 de role microfilm.

Știre inițială

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus trimiterea către CNSAS, în cursul zilei de miercuri, a peste 1000 de dosare de cadre și dosare operative, în cadrul calendarului stabilit de predare către cei care studiază arhivele fostei Securități a câteva sute de mii de dosare până în luna noiembrie, au declarat pentru Digi24.ro surse oficiale.

Citește și Liberalul Pavel Popescu a amuțit Antena 3: „Mai știu un partid înființat de un securist, Dan Voiculescu”

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a anunțat luni că ”încă 1.060 de dosare, 21 de mape,14.290 de fișe, 6.644 de role microfilm au fost predate de SRI la CNSAS”. ”Predarea arhivei fostei Securități merge până la capăt!”, a spus acesta.

În luna octombrie 2017, directorul SRI, Eduard Hellvig, a anunțat, în cadrul unui discurs susținut la Universitatea de Vest din Timișoara, că va avea loc o reevaluare a tuturor dosarelor care mai sunt în arhiva centrală a Serviciului în vederea identificării documentelor care pot fi predate.

„Generația dumneavoastră are dreptul să cunoască și să înțeleagă trecutul pentru a putea construi împreună viitorul”, a mai spus Hellvig.

Hellvig, a spus atunci că Serviciul Român de Informații a încheiat orice legătură cu „trecutul nefast de dinainte de 1989”, adăugând că SRI va continua colaborarea cu CNSAS, urmând ca în perioada următoare să predea noi documente care să lămurească aspecte importante în cazuri precum cel al dizidentului Georghe Ursu sau al revoltei de Brașov din 1987

„În ciuda numeroaselor afirmații vehiculate deliberat, pot spune cu toată responsabilitatea că SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989 și că întreaga activitate este guvernată de principii și valori pe care le respectăm în orice împrejurare, dintre acestea poate cele mai importante sunt legea și securitatea cetățeanului”, a declarat Eduard Hellvig „Au trecut 32 de ani atunci, au trecut 30 de ani de evenimentele de la Brașov din 1987. Și sunt de acord că trebuie odată făcută lumină în aceste cazuri. Eu voi face tot ce ține de mine pentru acest lucru. Vă anunț în premieră că am finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS și anume documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele de Consiliu referitoare la cadre stabilite prin sentințe judecătorești ca fiind lucrători ai Securității”, a spus Hellvig.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele