Predoiu, după Iohannis și Orban, se gândește la reformarea CCR-Valer Dorneanu

0
Catalin-Predoiu
Catalin Predoiu, minstrul Justiției
- Reclama -

Predoiu, după Iohannis și Orban, se gândește la reformarea CCR-ului lui Valer Dorneanu. Cătălin Predoiu a spus că este de acord Ludovic Orban în ceea ce priveşte necesitatea unei reforme a Curţii Constituţionale. Ministrul Justiţiei a argumentat că uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţional al legilor şi cea a contenciosului constituţional şi a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul.

 

Predoiu, la scurt timp după ce Președintele Iohannis chiar a sugerat acest lucru, spune că CCR condusă de fostul șef PSD (PDSR) Valer Dorneanu, s-a substituit punctual Parlamentului.

”O astfel de “conduită” jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic”, afirmă ministrul sâmbătă, într-o postare pe blogul personal, despre care afirmă că este o opinie politică.

”Sunt de acord cu Prim-Ministrul când spune că se impune o reformă a CCR. Şi nu numai. Uneori, jurisprudenţa recentă a CCR îi ultra-activează competenţele. În optica mea, potrivit Constituţiei, CCR trebuie să se oprească în marginea controlului constituţionalităţii actelor normative cu rang de lege şi a conflictului constituţional. Uneori, jurisprudenţa CCR a trecut din sfera controlului constituţionalităţii legilor şi cea a contenciosului constituţional, în sfera contenciosului administrativ rezervat instanţelor de judecată şi chiar a mers până la a sugera şi chiar impune Parlamentului legiferarea într-un sens sau altul, substituindu-se practic punctual acestuia. O astfel de “conduită” jurisprudenţială împinge CCR în jocul politic sau, cel puţin, tinde, chiar şi fără intenţie, la influenţarea jocului politic şi nu este în regulă”, scrie Predoiu pe blog.

- Reclama -

USR cere lui Iohannis, lui Orban și Avocatului poporului să atace la CCR legea ANCOM

El subliniază că pe de altă parte, opiniile politice exprimate în legătură cu funcţionarea CCR trebuie dezbătute între politicieni, aşa cum opiniile juridice sunt rezervate juriştilor.

”Cred că Preşedintele CCR expune Curtea implicându-se în polemici de natură politică. Opiniile CCR legate de propria funcţionare ar trebui exprimate impersonal şi strict principial, nu ca o replică politică la o opinie politică. În fine, poziţia CCR de jurisdicţie exclusivă şi supremă în materie constituţională nu exclude şi nu împiedică critica unor decizii ale CCR sau analiza efectelor acestora asupra echilibrelor din stat, funcţionării justiţiei sau echilibrelor macro-financiare publice. De altfel, critici la adresa CCR se pot citi şi în Raportul de ţară MCV”, afirmă ministrul.

El aminteşte că preşedintele CCR a criticat în 2017 deciziile de condamnare a fostului lider PSD Liviu Dragnea. CSM stabilind că aceste declaraţii încalcă independenţa justiţiei.

”Personal, voi încerca să iniţiez un dialog instituţional cu CCR pe marginea acestei chestiuni pentru a găsi cele mai bune formule de dialog în astfel de împrejurări. Şi poate că nu ar fi lipsită de interes organizarea unei conferinţe ştiinţifice în legătură cu marginile puterilor constituţionale ale CCR prin prisma Constituţiei şi a jurisprudenţei Curţii”, conchide Cătălin Predoiu.

Justiția sub ministrul Predoiu a prins tupeu, vrea desființarea Secției Speciale

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, în contextul publicării motivării deciziei CCR referitoare la responsabilitatea stabilirii datei alegerilor, că s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei în vigoare. Orban a criticat deciziile Curţii Constituţionale şi a arătat că trebuie schimbată componenţa acesteia, pentru a elimina ”politrucii”.

”Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curţii Constituţionale care mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei. Aşa ceva, vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică şi sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice. ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat premierul.

În replică, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, joi seară, că ”în nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”.

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat dur ieşirea primului ministru Ludovic Orban la adresa CCR, susţinând că afirmaţiile premierului reprezintă un atac la adresa statului de drept.

Vezi cum arată un purificator de aer portabil anti-covid 

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele