Proteste de amploare, în 80 de orașe din Rusia chiar în ziua alegerilor locale

0

Susţinători ai opozantului rus Aleksei Navalnîi s-au strâns, duminică dimineaţă, în 80 oraşe din Rusia pentru a protesta împotriva proiectului guvernamentale de creştere a vârstei de pensionare, în contextul în care duminică au loc alegeri locale în capitala Federaţiei Ruse, transmite Reuters.

Primele demonstraţii au avut loc în estul Rusiei, la Ulan-Ude, oraş situat la circa 4.400 km est de Moscova.

În capitala rusă, autorităţile au respins cererea de autorizare a manifestaţiei din centrul oraşului şi au avertizat că pentru dispersarea protestatarilor ar putea opera arestări, aşa cum s-a mai întâmplat în situaţii similare.

Aleksei Navalnîi intenţiona să protesteze duminică la Moscova, dar luna trecută un tribunal l-a condamnat la 30 de zile de închisoare pentru încălcarea legii privind demonstraţiile.

Proiectul guvernamental prevede majorarea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, pentru bărbaţi, şi de la 55 la 60 de ani, pentru femei. Speranţa medie de viaţă în Rusia este de 66 de ani la bărbaţi şi 77 de ani la femei. Acest proiect a dus la scăderea sprijinului electoral al preşedintelui Vladimir Putin cu 15 puncte procentuale şi reprezintă cea mai nepopulară măsură luată de guvernul rus începând din 2005.

Protest in Rusia

Citește și VIDEO Momentul coliziunii dintre mașina președintelui Moldovei și un camion

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele