oleg-deripaska-putin oligarh rusia

Putin și oligarhii s-au întâlnit lângă Moscova / Toți vor să-și spele banii la Londra

Stefan Alexiu

O întâlnire secretă a avut loc în această săptămână la reședința lui Vladimir Putin din afara Moscovei, unde au participat zeci de oligarhi și oameni de afaceri, care l-au avertizat pe președintele rus că o bombă ticăie în cabinetul său și e posibil să explodeze. Afaceriștii sunt îngroziți că își vor pierde afacerile, după numărul ”înfricoșător” de naționalizări efectuate de stat, de la începutul războiului din Ucraina.

 

Intensificarea acestui fenomen din economia Rusiei reprezintă o sabie cu două tăișuri pentru Putin, care s-ar putea confrunta cu o revoluție din partea oligarhilor, care sunt alarmați că își vor pierde firmele, potrivit Moscow Times.

Zeci de lideri ai oamenilor afaceri ruși i-au tras un semnal de alarmă președintelui Vladimir Putin cu privire la numărul „înfricoșător” de naționalizări care au avut loc de la invadarea Ucrainei, a informat vineri cotidianul de afaceri rusesc Vedomosti, citând patru surse anonime familiare cu întâlnirea lor.

Una dintre surse a declarat publicației că, deși „toată lumea înțelege contextul și nuanțele fiecărui caz” care implică confiscarea de către stat a afacerilor private, tendința din ultimul an și jumătate „nu poate să nu deranjeze”.

O sursă guvernamentală de nivel înalt a spus că oficialii guvernamentali au încercat să „elimine complet” temerile oamenilor de afaceri cu privire la posibilele eforturi ale Kremlinului de a răsturna privatizările care au marcat trecerea Rusiei de la o economie de stat la una de piață în anii 1990.

Vezi și Criminalul Putin și oligarhii apropiați nu vor Ucraina in NATO

Proprietarii de afaceri au părăsit întâlnirea de două ore cu „sentimentul că nu va fi ușor” ca Kremlinul să fie de acord cu taxe mai mari pentru a face față cheltuielilor mai mari de război, în loc să-și înăsprească politicile fiscale.

Citeste si...  Fosta şefă a diplomaţiei austriece, Karin Kneissl s-a mutat cu poneii în Rusia

Kremlinul a anunțat joi că întâlnirea de la reședința lui Putin din afara Moscovei a abordat pașii de îmbunătățire a climatului investițional al Rusiei și de a crea condiții pentru companiile care transferă active în jurisdicția rusă din țări „neprietenoase”.

Printre cei prezenți s-au numărat directorul general al Sberbank, German Gref, șeful Căilor Ferate Ruse Oleg Belozerov și șeful Kamaz, Serghei Kogogin, precum și consilierul prezidențial Maxim Oreșkin, prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov și ministrul Dezvoltării Economice Maxim Reșetnikov.

Sute de companii, în mare parte occidentale, fie au părăsit complet, fie au redus operațiunile din Rusia, de când a lansat o ofensivă la scară largă asupra Ucrainei în urmă cu 21 de luni.

Rusia a impus o serie de sarcini financiare pentru întreprinderile străine care doresc să părăsească țara, deoarece se confrunta cu sancțiuni fără precedent pentru invadarea Ucrainei.

Amenințarea naționalizării a fost descrisă ca parte a abordării strategiei „morcov și băț” a Kremlinului de a pedepsi Statele Unite și țările europene care au confiscat bunurile rusești din Occident, în timp ce îi răsplătește pe cei care nu au făcut-o.

Oligarhii și Putin vor să-și spele banii la Londra

Rusia vizează Londra ca parte a unei vaste operațiuni de spălare de bani, prin exporturi de aur în valoare de miliarde de lire sterline, care sunt folosite pentru a ajuta la finanțarea războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, a avertizat agenția britanică de luptă împotriva criminalității, potrivit iNews.

Vezi și Până acum cel puțin șase oligarhi ruși s-au sinucis, patru dintre ei au legături cu Gazprom

Detectivii de la Agenția Națională a Criminalității (NCA) au emis o „alertă roșie” comercianților de aur și autorităților de reglementare din Marea Britanie cu privire la încercările Moscovei de a eluda sancțiunile occidentale, folosind țări terțe, precum Emiratele Arabe Unite, pentru a topi lingouri și bijuterii de origine rusă și apoi vânzând lingourile la Londra pe piaţa aurului.

Citeste si...  Italia: 680 de oameni au murit în ultima zi în Italia. Medicii tratează pacienții acasă

Alături de gaze și petrol, aurul este o sursă vitală de venituri din resurse naturale pentru Kremlin, generând aproape 13 miliarde de lire sterline pentru economia rusă în 2021. Aproximativ 300 de tone de aur nou sunt extrase în Rusia în fiecare an, făcând țara a treia ca mărime din lume, ca producător de metal prețios, după China și Australia.

Anul trecut, Marea Britanie a impus sancțiuni menite să restrângă exporturile rusești de aur, interzicând orice import sau vânzare de bunuri din aur începând cu iulie 2022, precum și furnizarea oricăror servicii tehnice sau financiare legate de lingouri.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *