Reacția lui Lazăr la noile ordonanțe pregătite de Toader: Probleme de neconstituționalitate

0

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, marți, referitor la cele două OUG pregătite de Ministerul Justiției, că anumite prevederi sunt “suspecte de neconstituționalitate”.

Amintim că Ministerul Justiției a finalizat două proiecte de ordonanță de urgența: una pentru modificarea Codurilor Penale, a doua care prevede repunerea în termen pentru contestația în anulare a tuturor sentintelor definitive date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte despre care CCR a decis cĂ au fost nelegal constituite.

Aceste proiecte au fost deja trimise pe circuitul de avizare.

Procurorul general a precizat că a primit proiectele de ordonanță de urgență, însă arătă că “nu sunt întrunite condițiile urgenței”.

“Am primit și noi, într-adevar, acest proiect, care este supus analizei unui grup de profesioniști din Ministerul Public și la prima vedere am putea spune că, din pacate, nu sunt întrunite condițiile urgenței pentru a avea o ordonanță de urgență.

Nu avem nevoie să ne grăbim cu asemenea dispoziții”, a declarat Lazar, marți. În plus, sunt suspecte de neconstituționalitate unele prevederi, adaugă șeful Ministerului Public.

Referitor la OUG pentru contestația în anulare, procurorul general a afirmat că aceasta “pare să se îndepărteze de decizia Curții Constituționale”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a trimis la Guvern un draft de ordonanță de urgență care prevede repunerea în termen pentru contestația în anulare a tuturor sențintelor definitive date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte despre care CCR a decis ca au fost nelegal constituite.

Ordonanța pregatită de Ministerul Justiției prevede ca sentințele definitive ale completurilor de 5 judecători vor putea fi contestate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, chiar dacă au depașit termenul prevăzut în codul de procedură penală.

Pe de alta parte, MJ a definitivat și OUG pentru modificarea Codurilor Penale.

Citește și Tudorel Toader, înțelegător cu Augustin Lazăr

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele