România este de acord să plătească noi despăgubiri supraviețuitorilor Holocaustului în acordul cu Israelul

0

Guvernul român va recunoaște acum documentele israeliene care atestă că un supraviețuitor a fost în România în timpul Holocaustului.

România va plăti despăgubiri în valoare de până la 2.500 de șekeli (745 de dolari) pe lună supraviețuitorilor români ai Holocaustului pentru tot restul vieții, în urma unui acord între guvernele israelian și român.

Acordul, care urmează să fie semnat în următoarele zile, va face ca România să recunoască documentele israeliene furnizate de Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului din Ministerul Egalității Sociale, care atestă că un supraviețuitor a fost în România în timpul războiului. Negocierile asupra acordului au durat luni de zile, a spus ministerul.

Până acum, guvernul român nu recunoștea astfel de documente din Israel, așa că supraviețuitorii trebuiau să prezinte documente oficiale românești sau să le obțină din arhivele românești.

Fostul președinte israelian Reuven Rivlin la Memorialul Elie Wiesel din București în iunie.

Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului estimează că aproximativ 15.000 de supraviețuitori români vor fi eligibili pentru a primi alocația, care se estimează că va varia între 1.500 de șekeli (450 de dolari) și 2.500 de șekeli, în funcție de timpul petrecut de supraviețuitor în România între 1940 și 1945.

Acești supraviețuitori, care sunt sau au fost cetățeni români, vor fi acum eligibili pentru plăți de la guvernul român, pe lângă plățile pe care le primesc din Israel și alte țări, precum Germania .

Acordul se va aplica și celor peste 1.200 de supraviețuitori din București care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care până acum erau eligibili doar pentru o bursă anuală. Aceasta a crescut acum de la 4.000 de sicli pe an la 6.500 de sicli.

Un memorial pentru evreii români care au pierit în Holocaustul de la București în 2020.

Acordul nu include supraviețuitorii Ghetoului de la București , deoarece acesta a fost recunoscut în noiembrie anul trecut ca „ghetou deschis” de către Germania, făcând acești supraviețuitori dreptul la beneficii și plăți retroactive din partea guvernului german. Desemnarea germană referitoare la București a făcut ca supraviețuitorii de acolo să fie eligibili pentru o bursă lunară de 600 de euro.

Supraviețuitorii români au acum dreptul la plăți de la Conferința privind revendicările materiale evreiești împotriva Germaniei, cunoscută mai bine sub numele de Conferința de revendicare, precum și la plăți suplimentare pentru supraviețuitori din partea guvernului israelian. 

Aceste plăți lunare pot ajunge la un total de 11.729 de șekeli, în funcție de starea și situația financiară a supraviețuitorilor. Aceasta poate fi retroactivă la 1 iulie 1991 – și se adaugă unei plăți unice de despăgubire între 150.000 și 200.000 de shekeli, la care văduvele și moștenitorii acestor supraviețuitori pot avea, de asemenea, dreptul.

În ianuarie, Claims Conference a anunțat că 6.500 de supraviețuitori ai asediului de la Leningrad care sunt de origine franceză sau română vor primi acum o bursă lunară de 375 de euro. Aproximativ 2,00 dintre acești supraviețuitori trăiesc în Israel.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele