Șeful CJ Prahova face plocoane familiei, cu mari probleme penale, Cosma

0
- Reclama -

Bogdan Toader, șeful PSD al Consiliului Județean Prahova, a introdus pe ordinea de zi a ședinței de CJ din data de 8 septembrie 2020 un proiect de majorare a termenului de concesiune, la 99 de ani, pentru un teren de aproape 1200 de metri pătrați de pe strada Ardealului nr. 4 din centrul Ploieștiului, aflat în proprietatea privată a județului Prahova, în favoarea firmei Sunart Concept SRL, din acționariatul căreia a făcut parte Raluca Țărândă, iubita fostului deputat PSD, Vlad Cosma.

 

Surse politice din Prahova îl consideră pe Toader un adevărat ”lacheu” al familiei Cosma dat fiind că funcția pe care o deține este exclusiv datorată relației de vasalitate față de Mircea Cosma, dar și prieteniei cu Vlăduț Cosma. Cu mari probleme penale, Mircea Cosma nu are funcții în aparatul de stat al județului Prahova, dar este iar șef peste organizația PSD Prahova.

Vlad Cosma, aproape de o condamnare pentru infracțiuni de evaziune fiscală

Dreptul de folosință asupra apartamentului 1 din clădirea de pe terenul din strada Ardealului nr. 4 din Ploiești este cedat firmei familiei Cosma, Sothebys Realty, fostă Oznet, potrivit extrasului de carte funciară (vezi foto cu clădirea sus).

- Reclama -

Compania Oznet a fost fondată de fostul deputat PSD, Vlad Cosma, apoi cedată mamei sale, Elena, și, acum, printre acționari este iubita lui Vlad Cosma, Raluca Țărândă, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Apartamentul nr. 4 este dat în folosință Cristinei Ianculescu, parteneră de afaceri cu familia Cosma. Dreptul de folosință al celor două apartamente a fost intabulat de către notarul public Andreea Cosma, nimeni alta decât deputata PSD, Andreea Cosma, sora fostului deputat PSD, Vlad Cosma.

Proiectul de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Prahova a fost retras însă după ce afacerea a devenit publică, fiind demascată de liderul USR Prahova, Mihai Polițeanu

Mai multe aici

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Sunart Concept este deținută de o altă firmă, în proporție de 96,67 %, Mandingo BBC, fostă Mapei Internațional, deținută de Alexandru Cristian Hrănici, și de către Steluța-Alina Angelescu, cu 3,33%.

Din acționariatul firmei Sunart s-a retras însă, în februarie 2017, Raluca Alexandra Țărândă. Ea deținea 80% din firmă. Țărândă intrase în firma Sunart în martie 2015 și a avut inițial 20% din părțile sociale.

Raluca Alexandra Țărândă este partenera lui Vlad Cosma, fost deputat PSD și fiul lui Mircea Cosma, ex-președinte al CJ Prahova, liderul de facto al clanului și al județului.

Mircea Cosma și juniorul Vlăduț sunt judecați pentru corupție, fiind acuzați că, între 2010 și 2013, ar fi primit mită 1 milion de euro de la patronii unor firme de asfaltare și deszăpezire ca să le acorde contracte.

UPDATE: Dosarul lui Mircea și Vlad Cosma rejudecat de secția penală a Instanței Supreme

În noiembrie 2016, Cosma senior a fost condamnat la 8 ani de detenție cu executare, iar fiul lui a primit 5 ani de detenție. În aprilie 2018, sentința a fost anulată de un complet de 5 judecători al ÎCCJ, condus chiar de vicepreședintele instanței supreme, Iulian Dragomir, pe fondul acuzațiilor (nedovedite încă) privind fabricarea unor probe (în alte dosare) de către foștii procurori DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală. Ulterior a venit și decizia CCR care a anulat sentințele date de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ pe motiv că aceste completuri nu erau specializate pe corupție așa că procesul se judecă acum de la zero la Tribunalul Prahova.

Raluca Țărândă este fiica lui Marian Țărândă, fost acționar la firma Star T&D din Blejoi. Celălalt acționar de la Star T&D, Ion Dumitru, i-a denuțat la DNA pe cei doi Cosma, tată și fiu.

Potrivit extrasului de carte funciară, în clădirea de pe terenul din strada Ardealului nr. 4, la apartamentul 1, se află firma Sothebys Realty, iar la apartamentul 4, persoana fizică Cristina Ianculescu. Dreptul de folosință a fost intabulat de către notarul public Andreea Cosma (foto jos, extras din cartea funciară).

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Sothebys Realty îi are ca acționari pe Raluca Țărândă, Cristina-Andreea Boga și Cristina Ianculescu.

Acționar în firma Sothebys Realty a fost până în ianuarie 2017 și Elena Cosma, soția lui Mircea Cosma. În trecut, compania s-a numit Oznet și a fost fondată de Vlad Cosma.

Administrator la Sothebys a fost Alexandru Cristian Hrănici, actualul proprietar al firmei Mandingo, care deține firma Sunart, căreia actualul șef PSD al CJ Prahova, Bogdan Toader, voia să îi concesioneze terenul pentru o perioadă de 99 de ani.

Legăturile de afaceri sunt însă și mai strânse și încâlcite. Spre exemplu, Cristian Boga a făcut parte din acționariatul firmei Mandingo, iar Cristina Ianculescu este asocată cu Elena Cosma în firma Unitehnica, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

 

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele