Studiu ARF: Piața de factoring s-a stabilizat la nivelul de 5 miliarde de euro, anul trecut

0

Piața de factoring s-a menținut, în 2019, la aproximativ același nivel ca în anul precedent, înregistrând o ușoară scădere, arată datele care reies din studiul de piață anual, realizat de către Asociația Română de Factoring (ARF).

 

Având în vedere, însă, contextul economic, reprezentanții Asociației Române de Factoring consideră că acest rezultat – de stabilizare la un nivel de 5 miliarde de euro în 2019 – este unul pozitiv, peste aștepările jucătorilor din piață.

În ceea ce privește nivelul de afaceri al companiilor care au accesat finanțări prin factoring, anul trecut, studiul citat arată că, cea mai mare pondere o au cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro (43%), companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro reprezentând 35% din piață, în timp ce acelea cu un nivel al afacerilor sub 5 milioane de euro au rulat restul de 22% din volumul creantelor cesionate în factoring.

Bogdan Roșu, președinte ARF, a declarat: “După ce în ultimii ani am înregistrat constant creșteri de două cifre ale pieței de factoring, anul trecut piața și-a dovedit maturitatea, reușind să atingă un nivel similar cu anul 2018, în condițiile unui început de an mai dificil. Evoluția anului 2019 ar fi fost probabil mai convingătoare dacă nu ar fi fost afectată de factori externi, cum a fost cazul Ordonanței 114, adoptată la sfârșitul anului 2018. În plus, întrucât analiza rezultatelor pieței se realizează în euro, un impact suplimentar al cifrelor raportate a fost dat și de devalorizarea leului în raport cu cele mai importante valute, în special euro. În același timp, trebuie să subliniem aspectele pozitive ale evoluției pieței. Dintre acestea, unul din elementele de bază ale ofertei de factoring, cu impact puternic în piață în ultimii ani, factoring-ul revers, a înregistrat o creștere de 7%, atingând aproape 1,4 miliarde de euro”.

Factoringul revers s-a dezvoltat puternic în ultmii ani, fiind foarte bine primit de piață, și asta pentru că are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu instituția finanțatoare, a mai explicat domnul Roșu.

Anul trecut, factorigul intern s-a situat la nivelul de aproximativ 3,9 miliarde de euro, același ca în 2018, dar o creștere consistentă s-a înregistrat la nivelul factoringului extern, pe zona de import, unde procentual s-a înregistrat o creștere de 38%, în cifre absolute, nivelul operațiunilor trecând de 129 milioane de euro, mai arată studiul citat.

În cee ace privește principalele sectoare de activitate, în care activează companiile care accesează finanțări prin factoring, sectorul FMCG a rămas și în 2019 pe primul loc, cu un volum de 987 milioane de euro, la același nivel ca și în 2018. Pe locul 2 se află sectorul „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare”, cu 905 milioane de euro creanțe gestionate prin factoring. Pe al treilea loc din punct de vedere ale volumelor, se situează domeniul intitulat generic „Autovehicule, Utilaje, Echipamente”, cu operațiuni de 629 milioane  de euro, în crestere cu 20% fata de anul 2018, mai reiese din studiu.

Conform reprezentanților ARF, o radiografie la nivel de produse ne arată că factoringul domestic este dominat de sectorul FMCG și „Electronice și IT&C” (21%, respectiv 15% din totalul acestor tranzacții), în timp ce în cadrul tranzacțiilor internaționale, „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare” contribuie cu peste 53%.

 

În contextul actual, ARF transmite și un mesaj de prudență către mediul economic

 

Deprecierea monedei naționale, criza forței de muncă, dar și lipsa investițiilor majore venite din partea statului sunt, în opinia lui Bogdan Roșu, câteva dintre aspectele care vor afecta consistent creșterea economică și în acest an și, implicit, și piața de factoring.

În acest context, președintele ARF a explicat: “Pe un scenariu în care mediile politic și economic se află într-o etapă de instabilitate prelungită, mediul privat ar putea fi impactat, poate mai mult ca în alți ani. Tendința de depreciere continuă a leului, criza resurselor umane, lipsa investițiilor majore ale statului și costurile excesive pentru menținerea unui aparat administrativ inflatat sunt doar câteva din premisele suplimentare care vor afecta consistent creșterea economică și în acest an și implicit piața de factoring. În plan extern, efectele globale ale reducerii producției industriale în China și alte zone afectate de noul Coronavirus, precum și o potențială recesiune pe piețele principale ale exportatorilor români, vor corecta cu siguranță estimarile. Ca de fiecare data, ARF transmite un mesaj către companiile din mediul privat să abordeze cu precauție relațiile comerciale cu clienții și furnizorii și să își asigure sursele de finanțare din timp și implicit continuitatea afacerii. Este foarte important pentru fiecare companie să își facă din timp analize și proiecții interne de business și să gestioneze cu prudență portofoliul de clienți, astfel încât fluctuațiile cererii să nu le afecteze major activitatea. O parte dintre probleme vor pleca și de la gestionarea disponibilitatilor de numerar, multe dintre companii putând intra în blocaje chiar dacă activează într-un context favorabil al pieței, la un anumit moment. Un sprijin consistent în acest sens poate veni din zona instituțiilor care oferă soluții de factoring, fie că vorbim despre bănci sau IFN-uri”.

Informațiile pentru evaluarea pieței de factoring la 2019 au fost furnizate de catre membrii ARF – Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Libra Bank, Patria Bank, First Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., incluzând, de asemenea, și date oferite de instituții non-membre, precum și un estimat și pentru ceilalți jucători care nu au putut participa la studiu.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele