Turcia, inflalația atinge cote alarmante

1
turcia
- Reclama -

Rata anuală a inflaţiei din Turcia a atins 36,1% luna trecută, fiind cel mai ridicat nivel atins în cei 19 ani de când preşedintele Tayyip Erdogan se află la conducerea ţării, scotând la iveală profunzimea unei crize valutare creată de politicile neortodoxe de reducere a dobânzii cheie.

 

Numai în decembrie preţurile de consum au crescut cu 13,58%, au arătat luni datele Institutului de Statistică din Turcia, erodând şi mai mult veniturile şi economiile turcilor zdruncinaţi de criza economică.

Indicele preţurilor de consum de la an la an a depăşit estimarea mediană a sondajului Reuters, de 30,6%, preţurile unor produse de bază precum transportul şi alimentele – care au ocupat o parte din ce în ce mai mare din bugetele gospodăriilor în 2021 – crescând şi mai rapid.

Lira turcească a pierdut 44% din valoarea sa anul trecut, deoarece banca centrală a redus ratele dobânzilor în urma presiunii lui Erdogan de a acorda prioritate creditelor şi exporturilor în detrimentul stabilităţii valutare şi al preţurilor.

- Reclama -

Luni, lira a scăzut cu 5%, apoi a crescut cu 3%. Lira a fost tranzacţionată la închidere la 13,0790 faţă de dolar, cu aproximativ 0,8% mai sus decât închiderea de vineri.

Primul milion de pastile anti-COVID de la Pfizer a fost cumpărat de Germania

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele