FMI: Dolarul continuă să domine rezervele valutare globale

0
- Reclama -

Ponderea dolarului american în rezervele valutare globale raportate Fondului Monetar Internaţional a fost de 58,9% în trimestrul al doilea, neschimbată faţă de primele trei luni ale anului.

 

Creanţele în dolari americani au crescut cu 0,8%, până la 6.576 miliarde de dolari în al doilea trimestru, dar au scăzut cu 1% faţă de anul precedent.

Ponderea monedei euro a crescut uşor în ultimele trei luni, până la 19,9%, în trimestrul al doilea, de la 19,8%.

Creanţele în euro au crescut cu 1% în trimestrul respectiv şi cu 2% faţă de anul precedent.

- Reclama -

„Dolarul este în continuare moneda dominantă în schimburile valutare şi finanţarea internaţională. Ponderea sa în tranzacţiile valutare over-the-counter a rămas remarcabil de stabilă”, a scris Michael Langham, analist în pieţe emergente la abrdn, într-unul dintre cele mai recente articole despre influenţa monedei SUA în viitor.

Dar el a subliniat că ponderea rezervelor valutare deţinute de dolarul american a fost pe ”o tendinţă de scădere graduală”, coborând cu peste 10 puncte procentuale în ultimii 20 de ani.

O mare parte din această schimbare, a spus el, a fost determinată de o tranziţie spre alte monede de pe piaţa dezvoltată, cum ar fi euro, lira sterlină, dolarul canadian şi dolari australieni.

Renminbi-ul chinezesc a atrast o parte din rezerve, dar pornind de la o bază foarte scăzută, a adăugat el.

Acestea fiind spuse, Langham a remarcat că există o bară ridicată pentru ca riscurile asupra dolarului să-i ameninţe dominaţia.

Rezervele globale, care sunt raportate în dolari americani, sunt active ale băncilor centrale deţinute în diferite valute, utilizate parţial pentru a-şi susţine pasivele.

Ciolacu: „Decizia nu a fost schimbată – Gabriela Firea este candidatul PSD la Primăria Capitalei”

Băncile centrale folosesc uneori rezervele pentru a sprijini monedele lor respective.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele