Inteligent, Hunor își consolidează electoratul grație evenimentelor din Valea Uzului

0

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că primarul din Dărmăneşti “nu a inventat singur” evenimentele din Valea Uzului şi că unul din autorii morali este Codrin Munteanu, din Ministerul Apărării.

”Autorii morali sunt în altă parte. Dacă e adevărat ce scrie Europa Liberă, Sabina Fati, atunci un domn la Ministerul Apărării, Codrin Munteanu, înalt funcționar public, poate să fie unul dintre autorii morali. Vorbesc din informațiile care au apărut totuși în presă de bună calitate”, a spus Kelemen Hunor.

Hunor crede că scandalul nu a folosit în alegeri Uniunii

Preşedintele UDMR a afirmat că se poate discuta cui foloseşte acest scandal, dar a subliniat că nu are nicio legătură nici cu alegerile europarlamentare, nici cu voturile.

“Am obţinut cu 120.000 de voturi mai mult decât acum 5 ani, am primit cât n-am primit de foarte mult timp.”, a spus Kelemen Hunor.

Citește și UPDATE: Valea Uzului se transformă într-o saga diplomatică la Budapesta

“Nu noi am construit ilegal acolo, nu noi am încălcat legile şi acordurile, nu noi am creat această situaţie, ce era să facem? Să închidem ochii?

Aş fi vrut să rezolv în Bucureşti, asta ar fi fost soluţia, de aceea am intervenit încă din aprilie. Am primit răspunsuri jumătate de pas înainte, doi paşi înapoi.

Am spus că trebuie restabilită ordinea, legalitatea în acel cimitir, trebuie construită o nouă parcelă deschisă în extinderea citimirului, dacă se doreşte, pentru comemorarea eroilor români. E loc pentru toată lumea, unii lângă alţii, nu unii peste alţii”, a adăugat liderul UDMR.

El a punctat şi un alt aspect ieşit la iveală în urma acestui incident, şi anume o discuţie sinceră despre relaţiile româno-maghiare: “Nu a meritat ce s-a întâmplat dacă mă gândesc la oamenii simpli, la cimitir, dar poate la un moment dat discutăm sincer despre relaţiile româno-maghiare. Dinspre majoritate nu e nicio problemă, asta arată şi sondajele. Românii spun că totul e minunat, maghiarii spun că sunt probleme.

Dacă se dă amendă pentru inscripţie bilingvă, pentru un primar, de 100.000 de euro e o amendă justă? Se poate plăti în această ţară o astfel de amendă? Statul e corect când dă o astfel de amendă?”

Peste 1000 de români de etnie maghiară au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir.

Citește și Băsescu: Hunor şi gaşca lui de la vârful UDMR au intrat în panică

Hunor are soluții pacifiste

Hunor crede că Uniunea a propus extinderea cimitirului de acolo prin deschiderea unei noi parcele.

„Nu am avut intenția niciodată să jignesc pe nimeni și dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze. Eu am vorbit de instituțiile statului care trebuiau să intervină și nu să lase aceste imagini în lume”, a afirmat Kelemen Hunor.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele