Mig-urile lui Ceaușescu, suspendate de la zbor în timpul premierului Ciucă

0

Vechi militari acum în rezervă, au vorbit pentru Informateca.ro despre îngustimea ”geniului” Carpaților, Nicolae Ceaușescu, dictatorul care, din zgârcenie, a înzestrat armata română cu avioane Mig 21, în timp ce alte țări din blocul comunist au cumpărat aeronave mai sofisticate, precum Mig 29 sau Suohi.

 

Ceaușescu și generalii săi criminali, criminali fiind cei care au pus armata să tragă în manifestanți în decembrie 1989, au lăsat o moștenire tristă armate române.

Liderii de la București care i-au urmat, penali și fără viziune, nu au reușit să înnoiască ”recuzita” armatei, dar nici nu au găsit resurse pentru a finanța propriul program de dezvoltare de aeronave, avioane cu reacție de bună calitate, cunoscute sub numele de IAR.

Acum, după bani inutili cheltuiți pe modernizarea Mig-urilor 21, armata anunță că renunță la ele.

Vezi și Pilotul MiG-21 LanceR, prăbuşite în Constanţa, a decedat

MiG-21 LanceR, suspendat de la zbor

Activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, prin ordin al şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.

Potrivit MApN, măsura a fost luată în scopul îmbunătăţirii siguranţei aeronautice, având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse.

În perioada suspendării activităţilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională, precum şi în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană şi Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System), indică MApN.

Vezi și UPDATE: Elena Udrea susține că foarte bolnavă și persecutată politic în România

În acelaşi timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziţionării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziţii a parcurs etapa de transparenţă legislativă şi se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului în cel mai scurt timp, se menţionează în comunicat.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forţele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani şi vor constitui o capabilitate operaţională aeriană de tranziţie către aeronavele F-35, de generaţia a V-a, evidenţiază MApN.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele