Republicanii anti-Trump fac „tot ce trebuie” ca acesta să nu mai ajungă la Casa Albă

0
newsweek.com

Parlamentara republicană Liz Cheney, reprezentanta republicanilor anti-Trump, s-a angajat marţi, după ce a pierdut alegerile primare în faţa unei protejate a miliardarului, să facă „tot ce trebuie” pentru ca fostul preşedinte să nu mai acceadă niciodată la Casa Albă, informează miercuri AFP.

 

„Voi face tot ce trebuie pentru ca Donald Trump să nu se mai apropie vreodată de Biroul Oval”, a declarat parlamentara de 56 de ani, de la Wyoming, stat foarte conservator pe care ea îl reprezenta din 2017.

Parlamentara de 56 de ani este una dintre principalele ţinte ale criticilor miliardarului republican după ce ea a îndrăznit să se ralieze comisiei parlamentare ce anchetează asupra rolului lui Donald Trump în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Fiica fostului vicepreşedinte american Dick Cheney chiar co-prezidează această comisie de parlamentari care consideră că Donald Trump „nu şi-a făcut datoria” în timpul atacului lansat de susţinătorii săi în încercarea de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 2020.

Donald Trump, care cochetează deschis cu ideea de a-şi înainta candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024, denunţă mereu lucrările acestei comisii, pe care o califică drept „vânătoare de vrăjitoare”. Din acest motiv el s-a angajat să o vadă învinsă pe Liz Cheney, acordându-i întregul său sprijin rivalei acesteia, Harriet Hageman, avocată de 59 de ani alături de care el a făcut campanie de la sfârşitul lui mai.

Vezi și Stephen King: Trump a fost un preşedinte îngrozitor

Prin urmare, învestitura republicană în alegerile pentru Camera Reprezentanţilor va merge spre protejata lui Donald Trump, întărind şi mai mult influenţa fostului locatar al Casei Albe asupra Partidului Republican, în pofida numeroaselor anchete ce îl vizează.

Fostul magnat în domeniul imobiliar a aplaudat imediat înfrângerea lui Liz Cheney. „Ar trebui să-i fie ruşine de sine, de modul în care a acţionat”, a afirmat Trump pe reţeaua sa socială, Truth Social. „Acum, ea poate în sfârşit să cadă în uitare politică”, şi-a exprimat el satisfacţia.

Wyoming: peste 70% pro Donald Trump

În Wyoming, un stat care a votat în proporţie de peste 70% pentru Donald Trump la ultimele alegeri prezidenţiale din SUA, candidata Harriet Hageman susţine inclusiv teoria vehiculată de clanul Trump conform căreia alegerile din 2020 „i-au fost furate” fostului preşedinte, în pofida numeroaselor dovezi privind contrariul.

La rândul său, Liz Cheney, care a votat în favoarea destituirii lui Donald Trump, de care acesta a scăpat în final, încearcă de peste un an să demonteze această teză la care aderă încă milioane de „trumpişti”.

De când ea anchetează asupra lui Donald Trump şi anturajului acestuia, parlamentara a fost vizată de o serie de ameninţări cu moartea şi nu se deplasează fără escorta poliţiei.

În statul său, primul care a acordat femeilor dreptul la vot în 1869, după cum aminteşte o mare frescă din centrul oraşului Cheyenne, Liz Cheney a fost constrânsă să ducă un fel de campanie-fantomă, fără mitinguri electorale sau evenimente publice.

Această femeie blondă cu ochelari, moştenitoarea unei drepte foarte tradiţionaliste, pro-arme şi anti-avort, a fost de asemenea excomunicată de Partidul Republican al statului Wyoming, al cărui lider a participat el însuşi la manifestaţii în ziua asediului asupra Capitoliului.

Vezi și ”QAnon Shaman”, atacator al Capitoliului american, a fost condamnat 3 ani și 4 luni de închisoare

Cum intenţionează Liz Cheney să îl blocheze de acum înainte pe Donald Trump? Zvonurile sugerează că are ambiţii prezidenţiale pentru alegerile din 2024. Marţi seara, Liz Cheney a ţinut să le întindă o mână „republicanilor, democraţilor şi independenţilor”. „Să ne angajăm să facem front comun împotriva celor care vor să ne distrugă republica”, a spus ea.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele