Se oprește Coaliția PSD-ALDE sau ne scoate din Uniunea Europeană?

0

După aproape 2 ani de guvernare PSD-ALDE, singurul scop al Coaliției a fost îngenuncherea justiției și subjugarea ei. Cu toate astea, chiar și având susținerea mediatică a unor televiziuni de propagandă și alte instiutuții media, ieri, coaliția de guvernare PSD-ALDE a primit cea mai mare lovitură legată de modificările din justiție pe care aceștia încercă mai mult sau mai puțin la vedere să le facă.

După 2 ani în care Coaliția a încercat să convingă mediatic seara de seară oameniii că partenerii europeni ar susține aceste modificări și că acestea ar fi benefice pentru “depolitizarea “ si îmbunatățirea sistemului judiciar, aleșii au fost contraziși dur chiar de partenerii europeni, de două ori în mai puțin de o lună de zile, prima dată în Parlamentul European și apoi ieri în răspunsul Comisiei de la Veneția.

Coaliția de guvernare a rămas practic începând de ieri fără principalul argument invocat deseori în acești aproape 2 ani de guvernare, si anume că doar “sorosistii” platiți din România nu vor să vadă interesele lor bune pentru aceste modificări și că tot acești asa ziși “sorosisti” ar manipula și partenerii europeni cu privire la modifiările din justiție, europenii fiind  “dezinformați”și “manipulați”.

Totuși, aceaste ultime lovituri pe modificările legilor justiției vin la pachet cu umilința rezultatului referendumului pentru familie de acum 2 săptămâni, prin care Dragnea intenționa în eventualitatea unei reușite să câștige capital politic și să se relanseze, însă rezultatul referendumului a fost foarte departe de ceea ce își imagina liderul PSD.

Odată cu referendumul au fost reluate în mas media apropiată coaliției tema populistă a ieșirii României din Uniunea Europeană, pentru ca România să își redobandeascâ „suvenaritatea” și “independența” față de UE.

Chiar sî în ciuda criticilor venite din partea colegilor socialiști cu privire la acest referendum populist chiar în Parlamentul European cu câteva zile înainte ca oamenii să fie chemați la urne, iar apoi chiar și în ciuda rezultatului dezastruos al referendumului, discurusul populist și anti european al PSD nu s-a oprit.

De asemena, cu o zi în urma venirii răspunsului Comisiei de la Veneția viziavi de modificarea legilor justiției, liderul PSD era întrebat de jurnaliști cum comenteaza eurobarometrul care arăta o scădere bruscă istorică în României de 10 procente în Uniunea Europeană, Dragnea a răspuns că “ar trebui să fie un semnal pentru europeni că românii simt că instituțiile europene nu lucrează pentru ei”.

Deși începând de ieri, PSD-ALDE a pierdut practic pirincipalele mize vânturate în spațiul public, pe justiție și familia tradițională în decurs de mai puțin o lună, pare că PSD nu cedează, desi am văzut de ceva timp de la ALDE o ușoara ameliolare si distanțare față de opiniile radicale ale partenerilor  de coaliție PSD.

În ciuda răspunsului venit din partea Comisiei de la Veneția, care a trimis un răspuns radical negativ vizavi de modificările pe legile justiției, niciun membru PSD nu a ieșit public să recunoască această înfrângere și să sigure opinia publică că modificările nu vor fi puse în aplicare. Din contra, singura reacție după răspunurile Comsiei de la Veneția a venit partea ministrului justiției Tudorel Toader, într-un râspuns pentru șeful statului, care îi ceruse demisia pentru “incompentență”. Ministrul justiție i-a transmis lui Iohannis, în ciuda răspunsului primit pe aceste legi de la Veneția, că trebuie să citească mai atent moficiările din justiție și chiar și-a arătat nemulțumirea că Iohannis îndrâznește să ii ceară acestuia demisia.

Pentru PSD-ALDE de ieri s-a ajuns într-un nou punct, aceștia fie vor prefera să ignore atenționările venite din partea tuturor parteneilor europeni si al magistrților din Romănia și își vor vedea mai departe de propriile scopuri în a măcelări justiția, la pachet cu discursul si politica anti eruopeană care se va radicaliza, fie vom vedea o coaliție mai temperată, care va reduce semnificativ discursul europsceptic și va prezenta un minim interes pentru opiniile partenerilor și specialiștilor europeni.

Citește și Florin Cîțu:Coaliția de la guvernare a trimis la Bruxelles un document în care promite înghețarea salariilor bugetarilor

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele